Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

Oda do Mężczyzny

Tworze prawie doskonały
Mężczyzno, Tytanie, Herosie
W tobie siła tego świata
Mięśnie twoje niczym skały

Przywódco, Władco, Panie
Sprawco wojen, przewrotów
Negocjujesz, paktujesz
Rozejm bądź pokój nastanie

Postęp za twoją przyczyną
Konstruujesz, budujesz
Myśl twoja dalej sięga
Celniejsza z każdą godziną

Świat dźwigasz na barkach
Siejesz, uprawiasz, zbierasz
Wszędzie widoczne twe dzieło
Ziemi odległych zakamarkach

Sterem w dziedzinach wielu
Drogi wytyczasz, kierunki
Uczysz, wskazujesz, prowadzisz
Zawsze docierasz do celu

W ulotnych chwilach pragnienia
Spojrzenie twe łagodnieje
Głos przycicha, dłonie miękną
Twoja rola się odmienia

Szukając tej boskiej podniety
Tulisz, otaczasz, przygarniasz
Za sprawą pięknej, zmysłowej
Kruchej, wszechwładnej Kobiety

Dedykowane 💕

48 321 wyświetleń
413 tekstów
105 obserwujących