Menu
Gildia Pióra na Patronite

,,Spartańskie wychowanie - w glorii chwały".

,,Twoje oczy patrzą na ten świat
Lecz by orzec czyś jest Sparty wart
Musisz zdać swój pierwszy w życiu test
Gdy go nie zdasz
Spotkasz życia kres
Rada Starszych dzisiaj ocenia Cię.
Z ust ich padną słowa,
Tylko Tak lub nie
Wielka Rhetra,
To zbiór twardych praw
Ponad wszystko ceni siłę, duch i hart.

Teraz masz już swoje 8 lat.
Edukacja to kolejny start
Czytać, pisać, nauczyłeś się
Już niedługo w armii
Zaczniesz życie swe
Władaj bronią,
Miecz do ręki chwyć
Walcz, zabijaj
Byś mógł godnie żyć.

Gdy dorosłeś,
Wyruszyłeś w bój
Wroga Persja
Jak szerszeni rój
Do Ojczyzny Twojej zbliża się.
Lecz Spartanie nie poddadzą się
Gdy wyrocznia rzekła,
Że nie uda się
To nie przeraziło Cię
Idzie wojna,
To jest ciężki czas.
Ale żaden wróg nie złamie nas
Lecz Efialtes hańbą okrył się
I do zguby zaprowadził Cię.
Perska armia tworzy zabójczy krąg
Pomoc jest daleko stąd.

Ostre strzały przeszywają Cię.
Twoje życie zaraz skończy się.
Jednak Persja popamięta nas
Bo nadchodzi wolno zemsty czas.
Już Helleni tworzą siły swe
Wroga Persja nie przebije się.

608 wyświetleń
18 tekstów
0 obserwujących
  • -Witkacy-

    16 April 2014, 12:36

    Bardzo ładnie napisany wiersz :)