Menu
Gildia Pióra na Patronite

Pilchowice - linia kolejowa

Tunel
i światło się do niego wlewa
ostrzy stalowe szyny
uspokaja pył i smary

Cisza
choć ta linia umarła
w brunatnym
melafirowym słowie
to człowiek wypatruje
jadącego w dali pociągu

Opustoszała stacyjka
z widokiem na zalew
i góry ośnieżone
owdowiałą cisza
w sukni cykad grających

Za zakrętem jest most
który przemierzały pociągi
teraz tabliczka z zakazem wstępu
nikogo nie obchodzi...

127 935 wyświetleń
1427 tekstów
95 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!