Menu
Gildia Pióra na Patronite

"Trzy Wróbelki"

„Trzy Wróbelki”

Rzekł Pan Wróbel do swej żony
- Ale jestem dziś zmęczony
- Nie odrobię lekcji z synem
- będę raczył się swym winem

Na to Pani Wróbel Powie
- Cóż też za pomysły w głowie
- Musisz czas poświęcić dziecku
- Cały dzień byłeś w Olecku

- Nie w Olecku lecz Opolu
- Byłem również w Terespolu
Mówi Wróbel , bo tam lata
- Wszystko jedno boś jest tata

Na to mały Wróbel żecze
- Hejże tato , hej człowiecze
Chociaż jesteś tak zmęczony
Musisz przecież słuchać żony

- Jak ci mama cosik powie
- Lepiej daj pomyśleć głowie
- No bo będzie awantura
- Która to już dzisiaj ? , która ?

Tak ćwierkały trzy wróbelki
Morał z tego płynie wielki
Jeśliś chłopem w swej rodzinie
Choćbyś nawet był w Olsztynie

Nie ma szansy na swobody
Musisz przezwyciężyć lody
Dać rodzinie trochę czasu
Zamiast latać wciąż do lasu .

Czy do innej gdzieś roboty
Czas dla dziecka i na psoty
Musisz znaleźć i dla żony
Nawet jeśliś jest zmęczony

Janusz Dziewanowski

16 694 wyświetlenia
111 tekstów
1 obserwujący
  • misiek45

    12 June 2013, 20:03

    Ha ha świetny wiersz Januszu-pozdrowionka:)