Menu
Gildia Pióra na Patronite

krok bliżej, na krawędź, by uwierzyć w absurd

Trentemoller - Miss You
https://www.youtube.com/watch?v=5DUCKGyojpE

przyjdź i wyłów mnie spośród łkających róż
bo tylko nadzieja plecie mi wianek z ich poskręcanych cierni
podtrzymując w niewoli słabnący tobą oddech.

od życia, wiesz, dostałem jedynie maskę - te kruche ciało i kości;
skomlenie białych żeber, co proszą o odkupienie boga
wciśniętego pomiędzy zamkniętą w nas obojętność

nie odgradzam od źrenic zlęknionych bezsenności
w których bezwolnie majaczy zbłąkany myślą księżyc
wolę przetopić milczenie na złoto i pozostać bez długów

ze światem.

zasypiam już tylko pustą ulicą rozkradzioną z mdłych barw
a na moich krawędziach stygną rozwichrzone sercem iskry
niedopowiedzianych szeptem błagań o bliskość

naszych linii papilarnych.

wypluty z łona matki, wypluwam z siebie bezpłodność słów
i nie zapuszczam w posiadanie wiecznie chciwych palców -
kiedy wszystko co ludzkie, wciąż jest mi tak nieobecne.

9484 wyświetlenia
71 tekstów
80 obserwujących
  • wdech

    6 January 2015, 20:25

    To nie pochlebstwo, bardziej stwierdzenie faktu.
    Mało jest tu osób, fajnie piszących.
    Czytam - widzę.
    Nie jest powiedziane, że wszystko musi mi się podobać, przecież nie o to tu chodzi.

  • Lacrimas

    6 January 2015, 19:58

    Na tym jesteś - powinno się zakończyć, Andrzeju. Bo owszem, teraz jestem; już niezaprzeczalnie. Ale wolę jeszcze nie wiedzieć, kim. :)

    Serdecznie dziękuję za tak pochlebną opinię i również Cię pozdrawiam.

  • wdech

    6 January 2015, 15:51

    Michale - Ty... niezaprzeczalnie, jesteś
    poetą.

    Tworzysz niemal dotykalne, obrazowe... klimaty w swoich wierszach.
    Gratuluję.

    Pozdrawiam.
    Andrzej

  • daughtry

    25 November 2014, 15:47

    uwielbiam Twoje wiersze,
    mimo wszystko je uwielbiam ...

  • Merytoryczna

    23 November 2014, 11:53

    nie lubię kiedy ktoś obraża żal, który próbuje zaleczyć słowami.
    i już nie lubię ciebie mysterium. ośrodek empatii do przebudowy.

  • Lacrimas

    23 November 2014, 03:35

    Wybacz, ale jeśli chodzi o bycie nadętym bufonem i dzieciakiem z wydmuchanym ego, wiedziesz w tym zdecydowany prym. Pech chciał, że czasem trafiam na Twoje wypociny, dlatego zdążyłem sobie wyrobić na ten temat własne zdanie. Nie będę przytaczał tu konkretnych przykładów Twojej bufonady, bo cenię swój czas i nie zwykłem marnować go na samozwańczych ,,poetów''.
    Zanim jednak zarzucisz komuś przekoloryzowanie jakiegoś wątku, wczytaj się, z łaski z swojej, w te wszystkie bezsensowne frazy, których jesteś autorem. Albo naucz się w [...]

  • 23 November 2014, 02:56

    po za dyskusją...
    dla mnie tekst genialny.