Menu
Gildia Pióra na Patronite

Noc pogańska

To nie pogrzeb
A orszaki
Co nad łąką
Suną wolno
Wkoło odgłos
Z czasem cichnie
Potem głośniej
Język dawny
Jakby własny
Impulsywnie mamrotany

Idą idą
Na kurhany

Otuleni mgłą wokoło
Oświetleni łuczywami
Wleją tłumem
Między drzewa
Nad mogiłą
Czyniąc okrąg

Pojdą dalej
Sypiąc kwiaty

Tędy szły
Narodu tłumy
Nad jezioro
Czynić czary
Płynie orszak
Z dawien mglisty
Nad jezioro
- W noc Kupały

76 449 wyświetleń
1011 tekstów
15 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!