Menu
Gildia Pióra na Patronite

Nic nie warte nic

Teksty z obrazami - Nic nie warte nic - exsilentio
Nic nie warte nic - exsilentio

To wszystko dookoła to słowa
Drżenie powietrza wyrwane z gardła
Posłuszne temu, co stanowi głowa.
Papka psiej karmy warta.

Mówisz "miłość" więc ktoś tańczy jak rusałka.
Potem "dość" i ten zamiera w bezruchu.
Potem "zabij" i do ciosu wznosi się pałka
Potem "dość" - pałka zatrzymuje się przy uchu.

Ktoś szepcze "dobro" więc inny zaczyna się taniec.
Następnie "dość" i strumień wsparcia znika,
A dobrzy kopią ofiarę w bramie,
Kiedy już nie gra muzyka.

Czy zjawi się choćby jakiś idiota
Przeżarty frustracją, bezmyślny krytyk.
Słowami żongluje, myślami namota,
Następnej papki niczego dając wynik.

W końcu rozumiem już nie na żarty,
Że wszystko to dzieje się na scenie,
Że życie komedią jest dell'arte,
Więc słowo "żyj" na "dość" zamienię.

Quid Quidem

41 485 wyświetleń
573 teksty
6 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!