Menu
Gildia Pióra na Patronite

Proza

to wcale nie jest celowa hiperbolizacja
ani nawet ubarwianie zbyt jaskrawymi kolorami to nie jest
ja nie dramatyzuję proszę pani

po prostu mówię wprost
nie potrzebuję sztuki
na czytanie to ja nawet nie mam za bardzo czasu
(wie pani jakie to życie teraz zabiegane)
sztuka jest wysoce niepraktyczna
nadprodukcja liter słów marnacja papieru
farby płótna nut

ja mogę ranking dziesięciu najlepszych ciał polskiej literatury przeczytać
ja mogę posłuchać co mają do powiedzenia aktorki młodego pokolenia na temat zwyczajów seksualnych polaków
albo co pan Znany Aktor myśli o jezusie:
"no bo w ukrzyżowanie to jeszcze trochę wierzyć się da
ale w zmartwychwstanie to tak już nie bardzo"

mogę na nich wszystkich popatrzeć
jak mówią mi o przemijaniu uśmiechnąć się pobłażliwie
ja mogę popatrzeć
poczytać to nie bardzo
wysoce niepraktyczni nieprzystosowani do życia ci poeci

ja się nie wysilam nawet proszę pani na mówienie do pani wierszem
bo to wszystko to tylko proza życia
to całe umieranie rodzenie utrata nadziei wielkie śmieszne miłości
a tym wszystkim kulturalnym artystom
to im się wydaje proszę pani że ta ich sztuka przetrwa

a przecież wielką niemożliwością jest przetrwanie
tego całego ziemskiego Niebytu.

11 832 wyświetlenia
154 teksty
31 obserwujących
  • wdech

    3 January 2016, 21:54

    Bo najwyraźniej, nie jesteś tu od myślenia.

    Robótki ręczne na drutach to też sztuka, jak i wiele innych.
    A co z całą pozostałą ... sztuką użytkową choćby?
    Skoro prześladuje Cię cyt. ,,ziemski Niebyt,, spróbuj wyjść dziś w nocy bez ubrania :)
    jeść możesz z podłogi, niekoniecznie słuchając muzyki
    itd. itp. bzdety

  • CzerwonaJakKrew

    3 January 2016, 21:30

    Rozumiem, że to się odnosi do mnie...? Dziękuję.

    Nie rozumiem po prostu związku.

  • wdech

    3 January 2016, 19:14

    hmm... niektórym artystkom
    bliżej by zostać galerianką
    niżeli w galerii zawisnąć
    ------------------------------------

    pytałem czy umiesz robić na drutach
    /trudne pytanie?/

  • CzerwonaJakKrew

    3 January 2016, 19:00

    Lilliano, dziękuję...
    Wdech: ...?

  • wdech

    3 January 2016, 16:45

    a umiesz robić na drutach?

  • Lilliana

    3 January 2016, 13:16

    Bardzo dobrze się czyta. Gratuluję :)