Menu
Gildia Pióra na Patronite

Chwila

To piękny dzień i pełen wrażeń
Na placu targowym w słońcu..pomarańcze.

On obok niej, ona obok niego
jeszcze młodzi, jeszcze - odpukać -zdrowi.

Rozumiem ich prawo do uśmiechu,
prawo do milczenia.
W końcu każdy jest uzdolniony do szczęścia
i do zapartego tchu.

Szkoda robić z tego slajdy,
niech fotograf się jeszcze wstrzyma
i niech panuje ta ulotna chwila
nim zamieni się we wspomnienie.

Nie dość takich ''momentów'' przynajmniej dla świata..
- A jak jest dla ludzi?
Każdy to osobna indywidualność,
dlatego trudno mi odpowiedzieć z całą pewnością.

Jednak chce być przekonany
że czemuś to służy...

Że nie bez powodu trzymamy się za ręce,
próbujemy patrzeć sobie w oczy,
żyć obok siebie i dla siebie,
wrzucać monetę do jednej studni
z życzeniami.

Pod tym samym niebem
nad nami chmury odkąd ludzkość pamięta.
I chwila jedna z tych która prosi oto
- by trwać.

3551 wyświetleń
40 tekstów
1 obserwujący
  • 9 November 2015, 07:58

    Nie zawaham sie napisać, że to piękny wiersz. Mało tutaj takich. Przyznaję fiszkę.