Menu
Gildia Pióra na Patronite

Kaleka wolność

http://www.youtube.com/watch?v=CJXeA-qCMKs
to martwy rzut wbity w głębię okiennic
świeci pustką, od dawna nie ma nikogo
nie wie w którą stronę głową obrócić
jak wolny ptak, a nie cieszy się swobodą

dzisiaj nie wyfrunie na połać nieba
sięga bezradnie za swą klatkę wzrokiem
nawet nie złapie czystego powietrza
tłucze się w więzieniu, chwieje krokiem

łzy w ślepia wpisane, świeży tatuaż
marzenia bez przerwy za dziób wodzone
przeszłego istnienia przebiegły lichwiarz
niczym brzydkie kaczątko zakompleksione

ilekroć swe małe skrzydła chce rozłożyć
stale niewidzialnym drutem opętane
bez pomocy nie odwiedzi przestworzy
nieszczęśliwe z losem dziecię przegrane

jak piękno może cieszyć czyjeś oko
gdy w smutku i żalu szaty ubrane
teraz zajrzyj proszę w serce głęboko
twymi dłońmi szczęście będzie mu dane...

26 011 wyświetleń
524 teksty
59 obserwujących
  • Papużka

    3 April 2013, 16:40

    Uważaj, bo pazurem po oku dostaniesz :)

  • 3 April 2013, 16:40

    Śliczna napisała ślicznie :>
    Ślicznie :>
    Pozdrawiam :>

  • Papużka

    3 April 2013, 16:38

    Dziękuję Albercie.
    Skrzydła złożone, może przypomną sobie co to znaczy latać. Kiedyś.
    ;)

  • Albert Jarus

    3 April 2013, 16:36

    no no... muzyka z Twoimi słowami tak nieziemsko się kompomuje, że idzie się zatracić...
    Masz wiersze ze skrzydłami :)

  • Papużka

    3 April 2013, 16:36

    Jest najprecyzyjniej, tak żeby każdy zrozumiał... no chyba, że Ty potrzebujesz specjalnych wyjaśnień? Hym no tak, Ty ich potrzebujesz.

  • MglistyPoranek

    3 April 2013, 14:24

    Ciężko mi coś sensownego powiedzieć, zwłaszcza, gdy wiersz rozczula i zamyka oczy na konstruktywną krytykę chociażby.
    Piękny jest :)

  • miramija

    3 April 2013, 13:54

    Ciekawy wiersz... zatrzymuje...

  • Papużka

    3 April 2013, 11:46

    Dłonią dlatego, iż trzeba otworzyć tą klatkę Bartku... :)