Menu
Gildia Pióra na Patronite

Cierpienie i płacz

To ludzie stworzyli Boga
I to na najlepsze podobieństwo swoje
Na początku było słowo i myśl
Potem dopiero Bóg jako akt doskonałości
Pożądanej siły charakteru i sylwetki

Z czasem Bóg się jednak zmieniał
Wraz z myślą słowem i bytem ludzi
Od herosa tytana lub słońca
Aż po Boga dobrego
Mądrego i troskliwego
A nade wszystko miłosiernego

Zapewne czasy były trudne
Bo to miłosierdzie oraz oddanie za ludzi
Chwytało za serce i o dziwo
Czyniło człowieka lepszym
Oto nastało światło co skruszyło kopie i serca

Bóg naprawdę stał się realnym Bogiem
Zmieniał świat na lepszy
Z nowymi pięknymi prawami
A matka Boska faktycznie
Podeptała głowę węża

Ale jednak wraz z Bogiem
Musiał zrodzić się Szatan
To jemu przypisano słabość
Słabość ludzkiej natury która nie nadążała
Za nowymi prawami

To z tego oto faktu
Powstało ludzkie cierpienie i płacz
Ci co patrzyli na krzyż
Zapłacą najwięcej
Za oddalenie od ludzkiej natury

Dla zrozumienia
Wiele razy stajemy się ofiarami kradzieży, zdrady, wszelakiego draństwa wraz z mordem….. – cierpimy wówczas oraz przeżywamy stratę. Ta strona życia jest całkowicie odległa od świętych przykazań – a jednak ma się dobrze a czasami całkowicie dominuje. Wzrastając na ideałach nie jesteśmy na nią przygotowani. Stosujemy wszelakie prawa w tym i małżeńskie, które ni jak się mają do realiów- …. A my tym bardziej cierpimy. A może to nie nasz świat ?

76 458 wyświetleń
1011 tekstów
15 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!