Menu
Gildia Pióra na Patronite

Niedoceniony dom...

To co zwykle nas otacza.
To... coś stworzył Panie Boże.
Niechaj byłyby to góry
albo też... błękitne morze.

Niechaj byłyby to pola
żyzne... pełne złotych kłosów.
Albo łąki barwnych kwiatów
czy... polany wrzosów.

Lasy , rzeki czy... jeziora.
Niebo, słońce albo deszcz.
Niechby nawet ryby w stawach
pośród zwykły karp i leszcz.

Sarny, dziki i... jelenie
lub płochliwy mały szarak.
Tyś nam stworzył dom prawdziwy
a nie jakiś marny barak.

My jak zawsze... narzekamy
i wciąż tylko marudzimy
nie zważając niczym ślepcy
domu tego... nie widzimy.

A to przecież i Twój dom
dla nas Panie go stworzyłeś
niechaj nawet byłby złotym
chyba Boże ... źle zrobiłeś.

Bo choć dobrze chciałeś Panie
człowiek inne życie ceni
nie przyrodę i... jej wdzięki
różnobarwność w niej odcieni.

Zamiast nieba -dach nad głową
murem woli się odgradzać
jakby jeszcze mógł na drzwi
da tablicę... NIE PRZESZKADZAĆ!!!

Teraz musisz pukać Boże
by zechciano wpuścić Ciebie
by zrozumiał człowiek durny
żeś Ty w sercach jest nie w niebie.

55 169 wyświetleń
395 tekstów
57 obserwujących
  • RozaR

    26 August 2014, 15:35

    Ładnie