Menu
Gildia Pióra na Patronite

...

to będzie ostatnie lato
kiedy jeszcze moje włosy się będą kręcić
a truskawki zwisać z doniczek niczym wodospady

patrząc na porzeczki widzę wino wytrawne w małych gąsiorach
ciekawe czy smak będzie bardziej cierpki od Twoich słów
... nie będzie
ale ostatnie to lato będzie w górach

w dolinach samotności siedzą zakochani
na starej huśtawce z daszkiem utkanym z hawajskich snów
mielismy tam polecieć samolotem z trzciny
lecz zniknął
jak tęcza
pamiętam tylko zauroczenie
i tę noc spędzoną w mieście miłości

wszystko ucichło
bez echa i w końcu
nie musimy nic udawać
kompletnie nic
tego, że jesteśmy szczupli
że jesteśmy opaleni i mądrzy
moge zasunąć śmiało jakąś glupotą
niczym standuper
i będę gwiazdą nieudawaną

nie musimy też udawać, że należymy do siebie
wszyscy możemy być singlami bez dzieci
bawiącymi się w chowanego
kto pierwszy powie kocham ten kryje
przecież to będzie ostatnie lato

Z dedykacją dla Olgierd Rybicki

28 169 wyświetleń
259 tekstów
3 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!