Menu
Gildia Pióra na Patronite

alzheimer

te warkocze które kiedyś mi zaplatałaś mamo
rękoma ciepłymi jak maj
- delikatnie -
pamiętam mówiłaś że żyją w nich świerszcze
a ja wieczorami wydłubywałam ich skrzydła
spomiędzy włosów

teraz ja - obca rzeka
zaplatam je tobie
ręką nieznanej kobiety
ugłaskując martwe jaskółki
na opuszkach palców
(etiudy chopina które tak kochałaś)

ręką nienarodzonego dziecka
ręką w twojej ręce
ściskającej
mocno
(pamiętam mówiłaś że moje oczy są piękne
choć smutne mimo że jest maj)

28 885 wyświetleń
275 tekstów
113 obserwujących
  • 30 August 2018, 20:24

    Piękne i smutne, choć u Ciebie maj.
    Pozdrawiam :)