Menu
Gildia Pióra na Patronite

птахів/ptaki [2]

ten człowiek nie słyszy rakiet
i skrzydeł ptaka ale
czuje je inaczej: pierwsze są martwe zanim się wzbiją
drugie giną już w powietrzu

pocisk rozdziera najpierw kości
ten człowiek rozpoznaje go
w swoim szkielecie: wtedy zamknięty w ścianach
próbuje znaleźć wyjście z labiryntu
poprzez kręgi łopatki żebra
chowa się strwożony nie mając dokąd
uciec - zaciska ramiona na sobie

jego skowyt
wąska przestrzeń w promieniu ognia
podnosi ciało na sznurze dźwięku

jego skowyt szarpie nim wsłuchany
w ryk ziejącej przepaści
wylewającego się organu ziemi
z pękającej skóry

aż ciało upada wyżęte i drżące
w zastygłej wisielczej figurze
a ponad nim niebo rozcięte
dymiącą smugą skrzydeł

popieli się - dogasa

28 887 wyświetleń
275 tekstów
113 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!