Menu
Gildia Pióra na Patronite

Słowo dialog

Ten co od was coś chce

Rękę podaje i dialog wychwala

Gdy już to weźmie

Oskarży cię o cokolwiek

Choćby faszyzm

I plecami odwraca

W latach osiemdziesiątych słowo dialog lub konsensus, debata- były niewątpliwie nowomową tamtych czasów.

Mego kolegi mama zajmowała się właśnie dialogiem i dokształcaniem młodzieży. Dialog był wówczas wymieniany bardzo często. Organizowała spotkania, o relacjach z Żydami, Litwinami , Tatarami w przygranicznym miasteczku Sejny . Teraz z perspektywy czasu myślę że wykorzystano jej optymizm i znikomą wiedzę w tym temacie . Zapewne też nie rozumiała ile w polityce są warte takie ,,słowa -klucze,, .

Obecnie, w dobie powszechnych reklam rozumiemy że ,,słowo,, wypowiedziane zostało - by wywołać pewien efekt w określonej grupie i może nie mieć nic wspólnego- ze swym podstawowym znaczeniem. Kto zauważył ?

A obecnie w czasie tej niby pandemii – czy mamy do czynienia z dialogiem lub debatą? -Kto zauważył ?

Przekonany jestem że, nie tylko wymienione słowa hasła nie maja pokrycia, każda epoka niesie zgodnie z celami słowa klucze. Podczas wojny w Iraku i Libii –były ,,demokracja” , ,, dyktator” itp. Kto zauważył ?

A obecnie, które słowa są kluczem do naszych głów?

Ahoj – towarzysze frajerzy.

76 490 wyświetleń
1011 tekstów
16 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!