Menu
Gildia Pióra na Patronite

Analogia

Tam gdzie pogodził ich
spokój cmentarnej ciszy
gdzie samotna czeremcha
wygrywa codziennie
arię zwycięstwa
tam gdzie w koronie lipy
ukrywa się nie jednej matki
wiolączela poświęceń
tam gdzie stroskanemu ojcu
być może ponownie
płomień znicza pamięci
zostanie zdmuchnięty
w imię związkowej ideologii
poczętej z liberum veta komercji
tam spoczywa cztery tysiące
chłopców ze sobą walczących
w grobach bezimiennych
na malowniczym wzgórzu
zachodniego Roztocza

wrzesień 2013

ten wiersz był wydany w 2014 we wrześniu

przed jego wydaniem korektorka, zatrudniona przez
panie z bibloteki w danym projekcie , zmieniła nie tylko jego tytuł
ale i przekaz , który pomiędzy wersami był ukryty

dzisiaj dodałam oryginał

7630 wyświetleń
254 teksty
2 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!