Menu
Gildia Pióra na Patronite

Pejzaż naszego czasu

Taki świt
dostaje się nie często
z tą drogą szaloną
wstającą we mgle pijaną
w plisowanej spódnicy
na krzywych nogach

Welon z siwego pejzażu
tańczy przed słońcem
wschodzącym leniwie
oddechem
ujadający pies w mroźne powietrze

Jest taki obraz
siny na ścianie
w starej chacie
a w ramie zamknięta
święta rodzina
z miską chipsów
przed telewizorem
ze zgrzewką piwa...

128 100 wyświetleń
1427 tekstów
95 obserwujących
  • RozaR

    6 December 2018, 18:37

    Dwa obrazy - oba ciekawe .
    Trochę dużo środków art.... - porównań i epitetów kosztem uczciwego opisu.
    Ale i tak dobre .