Menu
Gildia Pióra na Patronite

Narcyz

Tak blisko, że prawie całuje lustro wody
Słychać w nim głos,
głos,
głos...
Jak dzwon bije mu serce o białych płatkach
I czarnych myślach.
A obok tęcza rozlewa blaski i cienie
Padają z cyprysów na chłodne ramiona.

Tak blisko, jakby podsłuchiwał
O czym szepczą sąsiedzi za ścianą
Usta w usta i oko w oko
Z kłamstwem odlanym na rzecznym płótnie.

Ćmo, która przylgnęła do płomienia,
Kochanko, która przywarła do łona,
Chłopcze o duszy rzeźbionej z kamienia,
Wpatrzony - nie widzisz, że -
konasz?

21 171 wyświetleń
266 tekstów
27 obserwujących
  • funeralofheart

    5 May 2020, 22:30

    Nie można.

  • Pytia

    5 November 2019, 17:27

    nie można normalnie pisać ...nie chodzi o rytmy

  • kati75

    24 October 2018, 07:16

    zatrzymałam się na dłużej :-)podoba mi się wiersz pozdrawiam:-)

  • 24 October 2018, 06:41

    Mitologicznie, pięknie, poetycko