Menu
Gildia Pióra na Patronite

Miłość nie zna słowa duma

Tak łatwo naginasz mnie ku sobie
gwałtownością porywów serca.
Gorące słowa w zetknięciu z zimną wolą
strumieniem łez padają.

Nabrzmiewam zbierając razy i krzyki.
Pieszczoty Twojego wyładowania
łamią z trzaskiem każdy mój opór.

Otwarty chcę nałapać Cię jak najwięcej
w konary dziurawe wątpliwościami
zanim skończy się Twoja obfitość
i pójdziesz dalej przed siebie.

Więc taplam się w kałuży
zakorzeniony w resztkach Wiary w Ciebie
schowanej głęboko wśród najpierwszych potrzeb.

Resztkami dumnego niegdyś dębu
błagalnie w niebo sterczącymi
bezwstydnie wypatruję cienia Nadziei
– ulgi od spiekoty tęsknoty.

Przeszłaś po mnie niczym burza.
Kamień na kamieniu – w pył.
I tylko Miłości karłowatą wegetacją wciąż żyję.

maj 2015
(pod wpływem Phildel – Storm Song)

28 083 wyświetlenia
253 teksty
34 obserwujących
  • Odys syn Laertesa

    9 July 2015, 16:10

    Witaj onejko... Zgadzam się z Tobą. Miłość stać na największe poświęcenia.
    Witaj Starlight... Oczywiście że Twoje :) Wiersz powstał z powodu Twoich słów więc czuj się swobodnie natchnieniem... Sztormy towarzyszą mi często. W końcu nie od parady "ukrywam się" za Odysem ;)

  • onejka

    9 July 2015, 13:05

    Miłość każde upokorzenie zniesie i jeszcze je usprawiedliwi. Mówią, że kochać z głową należy,, ale co to za miłość... piękny smutkiem, pozdrowienia Odysie.

  • Odys syn Laertesa

    5 July 2015, 14:06

    one drop... dzięki bo akurat z tytułu jestem najbardziej zadowolony. Pozdrawiam
    Eneido... jak zwykle serdeczna i cieszę się że zadowolona :) Pozdrawiam
    nicolo... tradycyjnie serdeczności i z wzajemnością dzięki (do przeczytania wkrótce)

  • nicola-57

    3 July 2015, 18:30

    komentarzem do Twojego wiersza niech będzie moja myśl z 12 stycznia...,
    jak zawsze(to Twoja "wina") dziękuję za "kawał" dobrego słowa.
    Serdeczności - nicola.

  • Eneida

    3 July 2015, 18:09

    Tak jest, jak miłość... prawdziwa, szczera. głęboka... - to PRAWDA!
    Piękny wiersz.
    Pozdrowienia szczere przesyłam... :)

  • one drop for all

    2 July 2015, 02:09

    ładny tytuł
    i prawdziwy