Menu
Gildia Pióra na Patronite

Głupiemu

Tak cicho zasnęła, choć po oknach puka
Pierwsza rozbielona gałązka jaśminu,
Malwy przystrojone w rubiny karminu
I młode motyle, roztańczone w rutach.

Już zasnęła, głupia, nieświadoma świata,
Niewidoma na jasne chmury, nieczuła
Na ramiona słońca. Blada, jakby bibuła
Pościelona, leży na czarnych piernatach.

I pewnie już widzi piękniejsze krainy,
Do których odchodzą niechciane dziewczyny...
Lecz jej nie dogonisz, spóźniony kochanku,

Choć jest obok: piękna, zimna i otruta,
A na wargach zastyga ciepła cykuta,
Bo jej dałeś noc serca w życia poranku.

21 191 wyświetleń
266 tekstów
27 obserwujących
  • funeralofheart

    24 April 2016, 12:53

    Wracam wracam :)
    Nudziło mi się nocą :)
    Pentagram-hahahah :) tak

  • 24 April 2016, 11:46

    Piękne chociaż smutne i zimne
    "Śpieszcie się kochać swoje bogdanki
    By nie odeszły od was jak głupie poganki"

  • funeralofheart

    24 April 2016, 11:35

    Jest jest :)
    Haha, rozbawiłaś mnie z tą ciszą :D

  • 24 April 2016, 06:54

    Głupia i Głupiemu?
    "a miało być tak pięknie..."
    i przez chwilę nawet było
    cóż zatem się zmieniło?
    jeśli zasnęła ta głupia to pewnie dlatego, że głęboka cisza zapadła, a cóż w takiej ciszy jest lepszego do roboty? ;)