Menu
Gildia Pióra na Patronite

Ex cathedra

Tak było
kiedy zarządcą Syrii został Kwiryniusz
miał się odbyć spis ludności.

Dzisiaj drży ziemia
ścierają się poglądy tektoniczne
płaczą kobiety i dzieci
Kyrje elejzon.

Maria była w ciąży
pewnie z pomocą metody in vitro
podążała z Józefem po bezdrożach
aby dowiedzieć się
jaki będą płacić podatek
zwykły czy liniowy.

Nie było wolnych pokoi w gospodzie
brak rezerwacji
to była knajpa markowa
coraz mniej barów mlecznych.

Gdy urodzi dziecko
dostanie pięćset plus
albo nie dostanie
w zeznaniach podatkowych
widnieje złoto mirra i kadzidło
a może to był tombak.

Bez pół litra nie rozwikłasz
tak powiadają na wschodzie.

10 488 wyświetleń
100 tekstów
2 obserwujących
  • Bromba

    20 August 2021, 21:57

    Jeśli dumny jesteś z tego tekstu, to nie bądź.
    Drwisz z tego, co dla innych, pewnie większości tutaj wrażliwych osób, jest święte.
    Czyżby obrażanie uczuć religijnych innych i na tym portalu ma być "trendy"?

    od Ciska, Wagarowiczka, Sunelli
    • 21 August 2021, 00:23

      ketonal pomylił

      leki w alkoholowym

      ciągu

      żenada hańba wstyd Polaku