Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

Szklanka wody

Tak bardzo gardzisz starością
nie otworzysz przed nią drzwi
gdy idzie z zakupów torbami

nie przykryjesz gdy śpi
z marznącymi skulonymi stopami

obojętność lub wrogość
z wielką chęcią pokażesz
dzisiaj trend jest na młodość
co tu robi ten starzec?

Tak bardzo gardzisz starością
która mieszka za drzwiami
może nawet gdzieś obok
gdzie samotność ją rani

i codziennie w pościeli
zmarszczki oczu przymyka
marzy o kilku słowach z kimś
gdy mrok ją przenika

włosy spiąć chce nad ranem
to za trudne ból nudzi
i ta bezradność stale
myślisz po co się trudzić?

kogo jeszcze obchodzi
moje tu bytowanie
przecież młodość na fali
nie wieczne narzekanie

więc potulnie skroń kładziesz
do przyjaznej poduszki
łzy wnikają w posłanie
smutek gorycz zaduszki

może przyjdziesz na chwilę
moje dziecko kochane
może wpadniesz by podać
szklankę wody przed spaniem?

4217 wyświetleń
30 tekstów
2 obserwujących
  • Ellander

    7 March 2021, 10:59

    Aż przypominają mi się zasłyszane słowa mojego wuja... Dzieci? Dzieci to mnie ostatnią szklankę wody od ust zabiorą przed spaniem.

    od RedRose, Giakonika, lontano
  • kuloodporna

    18 February 2021, 22:23

    No i się popłakałam....Piękne....!!!

    • EliWerra

      19 February 2021, 10:29

      Nie chciałam nikomu dać łez. Dziękuję jednak za miły komentarz. :-)

    • kuloodporna

      19 February 2021, 21:24

      Po to są wiersze trzeba emocji.....ja nie czytam żeby przeczytać po prostu delektuję się i wczuwam w każdy napisany tu wiersz, a ze Twój mnie wzruszył to super tak uważam powinno być .....;)

    • EliWerra

      19 February 2021, 22:11

      Zgadzam się z Tobą w 100%. W swoich wierszach staram się przekazać świat widziany moimi oczami. A czytając cudze, podobnie jak Ty, delektuje się i wczuwam w każdy napisany wers. Cieszę się w takim, że odczytałaś wszystkie moje emocje.
      Pozdrawiam cieplutko :-)