Menu
Gildia Pióra na Patronite

Ta pierwsza akacja

Ta pierwsza akacja
ciągle jest smagana wiatrem
drugiej los dobrodziej
zaoszczędził wrażeń
kiedy tworzył na rozstaju
swój wysmukły szpaler

Tą na skraju drogi
posadził jako pierwszą
rzucając tym samym
rozkazom żywiołów
na pożarcie

Drugiej podarował
czapkę marzycielkę
przed wiatrem otulając
siostrzaną kołderką

Los dobrodziej tej pierwszej
o każdej porze jesiennej
wypalonej słońcem
nakłada zieleń oliwkową

Dla odmiany tej drugiej
-muliną
malowaną malachitem
zrzuca na powierzchnię
wszystkie listki wypłowiałe

7630 wyświetleń
254 teksty
2 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!