Menu
Gildia Pióra na Patronite

Spacer z humorem

Szyszki na gałęzi przytuliły się do siebie ,
wyglądają jak małe wróbelki na moment przed odlotem........
Jedna większa , druga mniejsza ,
między nimi igiełki zielone..........
Szyszkowe wróbelki , stroszą swoje łuski jak piórka........
Strzepują krople deszczu , takie najeżone......
Popatrz , popatrz tam wiewiórka........
Ruda kitka , czarne ślipka hop hop z gałęzi na gałąź.......
Już znika , znalazła orzeszka.........
Stuka dzięcioł , gdzieś w oddali ,
Paproć swoje listki chwali......
Mech zaś gdzie nie gdzie , na drzewo się wspina........
Tam w środku lasu zieleni się mała jarzębina.......
Tu purchawka a tam huba , pająk w pajęczynie muszkę oskubał.......
Taki spacer po lesie , to sama przyjemność.....
Nawet gdy deszcz pada ty nie rezygnuj......
Ubierz płaszcz przeciw deszczowy i idź......
Wołają Cię knieje , bory i dąbrowy.......
Po takim spacerze poczujesz , że jesteś pełen wigoru i masz w sobie o wiele więcej dobrego humoru...........

40 347 wyświetleń
275 tekstów
38 obserwujących
  • yetick

    3 May 2020, 14:41

    Śliczna opisówka.. aż nabrałem chęci na taki spacerek 😉