Menu
Gildia Pióra na Patronite

Jak elegia

Szumią liście starej olchy
szumią liście I... jesionu.
Dąb sędziwy się zadumał.
Wierzby chylą od... pokłonów .

Drżą osiki lecz nie z zimna
nawet brzoza coś mówiła
O tym że... prócz płatków maków
krew słowiańską ziemia piła.

O tym że wśród mchu... igliwia
czas mogiły w proch zamienił .
Wilec z bluszczem obrósł krzyże.
Rozkwitł. .Bluszcz się... zazielenił.

Miała ledwie naście lat.
W blond warkoczyk wpięty kwiat.
Teraz leżą w szczerym polu
matka , ojciec... młodszy brat.

Jeszcze zboże zeń wyrasta i
gdzieniegdzie czerwień maków.
Cisza. Tylko szelest liści słychać
jak elegię. Żadnych... ptaków.

55 169 wyświetleń
395 tekstów
57 obserwujących
  • 22 June 2016, 21:14

    Piękne.
    Pozdrawiam. :)