Menu
Gildia Pióra na Patronite

Szkoda mi Polsko!

Szkoda mi Polsko!
Sielskiego zapachu wiosny na Twym matecznym padole,
Szkarłatu krwi rozlanej w imię nieposzanowanej wolności,
Dzieci Twych rozproszonych na zamkniętym życia kole,
Złotego wieku i szlachetnej ojców życzliwości.

Szkoda mi Polsko!
Pieśni wyrwanej z serca żołnierza,
Najświętszej panienki o czarnym obliczu,
Wódki wylanej na czarny spód kołnierza,
Starej fotografii babki o rumianym licu.

Szkoda mi Polsko!
Twej odwagi brawurowej acz czystej,
Srebrnej wody w Wiśle,
Listu sprzed lat od ukochanej,
Nadziei osadzonej na politycznej mieliźnie.

12 114 wyświetleń
188 tekstów
7 obserwujących
  • fyrfle

    17 November 2014, 08:23

    W książce Język Trolli Małgorzaty Musierowicz przeczytałem, że Polska to rzeczywistość alternatywna, w negatywnym znaczeniu, i że nigdy tu innej nie było.

  • ZbytImpulsywna

    15 August 2013, 18:13

    Dla nielicznych..

  • ZbytImpulsywna

    15 August 2013, 18:05

    Dla nich do dna!

  • ZbytImpulsywna

    15 August 2013, 18:02

    Dobrze prawisz, polać Ci !