Menu
Gildia Pióra na Patronite

Deszcz

Szary dzień i tylko deszcz płacze za oknem,
Mokry asfalt i wielkie niebieskie kałuże.
Wydaje się, że nawet uczucia mokną,
Mokną drzewa, budynki i ludzie.

I ta wilgoć przenika nam dusze,
Nie daje oddychać, nie pozwala iść.
Słowa rozpaczy nam szepcze w uszy:
„Jutro nie będzie lepsze, niż dziś”.

Rzeka tak płynie powoli i dumnie,
Cieszy się deszczem i nabiera siły.
Patrzę na szkło i radośnie rozumiem,
Że kropla bieżąca zniknie za chwilę.

Że chmury przeminą i wyschną kałuże
I znów zabłyśnie słońce za oknem,
Dnia wczorajszego się nie powtórzy
„Jutro” nie będzie szare i mokre.

230 wyświetleń
2 teksty
0 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!