Menu
Gildia Pióra na Patronite

Szeroko otwartymi oczami

Świat się wcale nie zatrzymał
uległ tylko zawieszeniu
ten kto "tępy", "ślepy", "głuchy"
nie ulegnie przebudzeniu.
Nie doceni swego zdrowia
nie przytuli się do drzewa
nie zawiśnie w trwaniu chwili
podziwiając piękno nieba.

Świat się wcale nie zatrzymał
rosną liście, kwitną kwiaty.
Tylko człowiek w zawieszeniu
(człowiek nie jest całym światem).
Ziemia tlenem swym oddycha
cieszy się natura wreszcie,
a zwierzęta wyszły z lasu
idąc w miasto bezszelestnie .

Świat się wcale nie zatrzymał
on zatrzymać się nie może
tak jak serce, które bije
i odpocząć nic nie może.
Tylko człowiek zawieszony
nagle cały w przerażeniu
zamknąć czy otworzyć oczy?
ku podziwie i cierpieniu.

Ten kto "tępy", "ślepy", "głuchy"
nie ulegnie przebudzeniu
potem znowu wszystko wróci
do gonitwy, po staremu...

A gdy oczy masz otwarte
uszy słyszą jak świat krzyczy
wiesz ile jest życie warte
możesz odejść nawet w ciszy...

Świat się wcale nie zatrzymał
słońce wschodzi i zachodzi
tylko człowiek w zawieszeniu
czy otworzy teraz oczy?

79 wyświetleń
1 tekst
0 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!