Menu
Gildia Pióra na Patronite

~~Lusterko~~


Straciłam lusterko
W które spoglądałam
Była tak radosne
Gdy się uśmiechałam
Widząc kiedy płaczę
Ze mną smutne było
Żeby mnie rozbawić
Moc minek robiło
Na pozór zwyczajne
Jednak osobliwe
Miało własną duszę
Całe błyskotliwe
Swoją przenikliwość
Na mnie stosowało
I choćbym nie chciała
Zawsze mnie przejrzało
Znało moje myśli
I moje marzenia
Wytykało błędy
Te do poprawienia
Było jak przyjaciel
Lecz zbyt niepokorne
Stłukło się niestety
Lusterko swawolne
W milionach kawałków
Witrażem się stało
Co mi teraz smutnej
Po nim pozostało
Na cóż mi te lustra
Co zimne się stają
I w sobie tej duszy
Takowe nie mają.

109 552 wyświetlenia
648 tekstów
56 obserwujących
  • AsiKa

    8 October 2013, 02:14

    To Twoje lusterko jest jak moje serduszko
    składa się z miliona kawałków ...
    a wiersz cudeńko. :)

  • krysta

    4 October 2013, 12:26

    Lustereczko me
    powiedz,że potłuczone
    szczęście przyniesiesz.

    Taki komentarz do pięknego wiersza :) Pozdrawiam miło :)

  • Gunia76

    4 October 2013, 12:13

    lustra są potrzebne, bo dzięki nim uczymy się żyć...