Menu
Gildia Pióra na Patronite

Humoreska parowa parafrezka

Stoi na stacji parowotywa
wąs pary się kręci
na srebrnych szynach

Dym czarny bucha
w świetlik dachowy
gość chodzi z piwem
jest podchmielony

Wagony retro
jak oliwki gałązka
ściągają muchy
a nawet gołąbka
i biały maz ptasiego stolca
po szybie wędruje
ciągnąc blask słońca

W oknach mikole
z aparatami
czekając na odjazd spod rdzawej hali
pociąg zamieszał kołami i buch
ktoś splunął z okna
stal wpadła w ruch

Zadowolenie i podziw na twarzy
pociąg wnet znika
w torowisk pejzażu...

Czwartek

128 103 wyświetlenia
1427 tekstów
95 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!