Menu
Gildia Pióra na Patronite

łzy warszawskiej syrenki

Stanąć potrzeba
przed najpiękniejszym
symbolem Warszawy
pachnącym Wisłą
wolą przetrwania
spokojem i wytrzymałością

łzy metalowe
przetopić na czcionkę
jej dusza wydrukuje
nekrologi dla poległych

potem zakopać
szczątki nad brzegiem
rzeki
postawić krzyże
piorun spoi
fragmenty żałości
w jedną wspólną żałobę

wznieść nam potrzeba
pomnik bohaterom
kuloodporny ogniotrwały
i bezlitosny
on nas ocali od wojny
i pomści ukochane miasto

3739 wyświetleń
46 tekstów
5 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!