Menu
Gildia Pióra na Patronite

Raj

Stan pustki i mroku
Raj życia i śmierci
Blask dodaje uroku
Dokoła żywota się kręci
Nieuchwytny raj
Wędrowiec zbłąkany
Znalazł ów srebrzysty gaj
Pośród kniei zasadzany
Przez aniołów zastępy
Co stąpili na ten padół życia zaklęty
By radości ożywić kępy
Kto znajdzie niech będzie przeklęty
Doświadczy tego co potępione
Skrępowany przez rozstania pręty
Cierpieć: przez naturę słowo uzgodnione

1890 wyświetleń
28 tekstów
0 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!