Menu
Gildia Pióra na Patronite

Miłosierdzie.

Spojrzeniem pełnym bladych łez, poszukuję Ciebie.
Zielonymi tęczówkami podziwiam skronie,
na których pełno jest Twego krwawego potu.
Rozszerzonymi źrenicami wyrażam zdziwienie.

Krwiożerczy ból rozrywa Twoją czaszkę - krzyczysz,
perlistym kryształem powietrza rozrywasz Swe gardło.
W zbladłym strachu poszukuję odpowiedzi,
Dlaczego odkupiłeś nas? Płacisz przecież zbyt wielką cenę.

Pełny bólu, cierpienia i żalu, omiatasz nas miłością.
Pełny zawodu, zagubienia - uśmiechasz się nie raz
Wisząc nad nami, szczęśliwy jesteś, Panie.

Z szaty obdarty, ręce rozkładasz, obejmując
cały swój lud, zdziwiony Twym miłosierdziem.
Kyrie eleison, Chrystusie na krzyżu umierający.

______
Proszę o wyrozumiałość - to mój pierwszy sonet.
Wszystkim użytkownikom portalu cytaty.info chciałabym życzyć Wesołych Świąt Zmartwychwstania Pańskiego - abyście mogli spędzić je wspólnie z rodziną, przy świątecznym stole, święconym jajku i miłej atmosferze.

18 376 wyświetleń
217 tekstów
10 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!