Menu
Gildia Pióra na Patronite

ustępowanie

śniłem że w mokotowskiej klinice
umarło ostatnie powstańcze dziecko
i nic - nie rozległa się syrena
nagłówki gazet nie stanęły na baczność
politycy dyskutowali czy zmarło w wolnym
niewolnym kraju
historycy czy walczyło a może tylko
donosiło amunicję
czy z rumowiska wyniósł je akowiec
czy berlingowiec

dyskusje te
nie obchodziły młodego pokolenia
w nawale młodości pogubiło się już
które z nich jest tak naprawdę młode
pokręciło głową - przeszło dalej
dyskusje te
nie obchodziły starego pokolenia
w nawale młodości - nie odróżniało spraw nowych
od nowszych

w każdą kolejną rocznicę
powszechnie uważano że ktokolwiek
jeszcze żyje

28 890 wyświetleń
275 tekstów
113 obserwujących
  • 14 July 2019, 22:22

    Dziś starcy sikają na ziemię, o którą walczyli, a młodzież pluje na krew dziadów...
    Powszechne zakłamanie zabiło w ludziach okruchy prawdy...
    Dobranoc. :)