Menu
Gildia Pióra na Patronite

Podaj rękę

Smutek
Świat chce go przekrzyczeć
a nie może
Zdusić w czeluściach fantazji
i dobrze
Chwyta więc w garść ludzkie dobro
niczym ciepłe płatki kwiatów
Posypuje nimi miasta
Niech odpoczną od złych znaków
Tak, wyciągnijcie ręce
strudzone istoty
Złaknione uścisków i słońca
Będzie lepiej mimo wszystko
Czekajcie wiernie, aż strach wypali się do końca
Wasze myśli kruche składać niepodobna
Serca raczej zbierać trzeba
Przecież nadzieja nie przemyka gorzkim gruntem, lecz wiruje blisko nieba
Tak, podajcie ręce, zmartwione dzieci
Jutro może się zmienić
Błyśnijcie iskrą z dna duszy, by
żarem swym się ze światem podzielić
Nic nie jest wieczne, także i zło
taplające się w zarazie
Wierzcie mi na słowo, ten czas okropnych zdarzeń
minie, gdy się uśmiechniecie
A smutek obecnego świata garstka płatków dobra zmiecie…

105 wyświetleń
1 tekst
0 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!