Menu
Gildia Pióra na Patronite

imiona

smugi imion przemykają
przeze mnie
coraz mniej kolorów niosą
jak tęcze co blakną od słońc...

zlewać w jedną całość się zdają
pewność odbierają
coraz mniej w nich kształtów
przeszłością pachnieć zaczynają...

15.04.2020, 23.10

33 778 wyświetleń
281 tekstów
28 obserwujących
  • Monika M.

    19 April 2020, 17:29

    W tej mojej myśli nie chodzi o znaczenie imion, a znaczenie osób w moim życiu.
    Dziękuję za podzielenie się myślami:).

    od yestem
  • 19 April 2020, 17:12

    Po alkoholu wracają nie tylko imiona, czasami nawet śniadanie. ;)
    Imiona mają bardzo różne znaczenie. W każdej kulturze bywało z tym różnie, ale zwykle miały sugerować czyjeś zalety, przymioty, albo dążenie do takich wzorców, świętych wzorców. Dziś imiona straciły swoją rolę, to często chwilowa zachcianka niefrasobliwych rodziców, fascynacja serialem, czy samym brzmieniem, albo moda... Dzieci dostają imiona... za karę...
    Może dlatego nie przywiązuję do nich takiej wagi. Spotykałem bardzo różnych ludzi o tym samym imieniu i wiem, że to tylko wpis w dokumentach, niestety...
    Ale ludzie stojący za imionami są już prawdziwi, ze swoimi zaletami i wadami... muszą jednak używać... tych masek.
    Smutne, ale bardzo ładne.
    Pozdrawiam. :)

  • Monika M.

    18 April 2020, 12:17

    Po alkoholu to czego mam oczekiwać? Że kolory wrócą?;)

  • Leda I Rozmyty

    17 April 2020, 23:39

    spróbuj alkoholu