Menu
Gildia Pióra na Patronite

Najlepszy scenariusz

Słuchajcie słuchajcie
I parzcie na tą ziemię
Bo właśnie to tu powstały
Najciekawsze scenariusze
Pełne wszelakich zbrodni
Na dzieciach starcach i kobietach
Tu rodziły się dramaty
Ze śmiertelnym hepi-endem
Tu zdrada dotykała heroizm
A upadek wzloty
Przypatrzcie się uważnie
Ile to mrożących krew
Jest tutaj scen

Żydzi to naród filmowy
Szkoda że z niechęcią spoglądają
Na swą przeszłość w gettach

Mowa króla Heroda Rumkowskiego
By oddać dzieci na śmieć
Jest niewątpliwie godna
Śpiewu najlepszego kantora
I płaczu miliona żydów
Pod tysiącem ścian płaczu
Po tysiącach zniszczonych świątyń

Nie ma drugiego tak przejmującego
Kadru
Nam Polakom odbiera mowę
Odwracamy plecami
I plujemy odchodząc

Na filmie o Chaimie Rumkowskim
Można by nieźle zarobić
Więc to tylko kwestia czasu

76 371 wyświetleń
1010 tekstów
15 obserwujących
  • 9 February 2019, 21:56

    O takich "bohaterach" powinno się mówić.
    Pozdrawiam. :)