Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

Kwiat tej ziemi, lecz nie kobieta

Skóra twoja niedoścignionym aksamitem
Nektar goryczą wobec słodyczy piersi
Arie ptaków milkną przy twoim szepcie
Wieczne natchnienie poetów
Wzór dla dłuta i pędzla
Kwiat tej ziemi, ale nie kobieta
Lecz to po tym,
gdy zobaczyłem w tobie obrzydliwość
i napisałem ci list rozwodowy
Na początku byłaś
ciałem z mojego ciała
kością z moich kości,
zanim zatwardziały nasze serca

103 399 wyświetleń
1204 teksty
141 obserwujących
  • 20 April 2021, 01:10

    zobaczyć obrzydliwość

    w kobiecie?

    zajrzeć głębiej i zobaczyć

    powód w sobie

    / jak się ma jaja /

    od Malusia_035, Fergus, Duse
    • szpiek

      20 April 2021, 16:07

      Żeby wyjść z toksycznej relacji też trzeba mieć jaja

  • greased lightning

    19 April 2021, 00:30

    Gdyby tak Adam był surowy [szczery] :-) wobec Ewy, może jabłko nadal wisiałoby na drzewie....... :-)

    Świetny tekst....

    od lontano, Kasandra48, Blanca87
    • szpiek

      19 April 2021, 04:59

      To zupełnie nie o to w moim zamyśle chodziło, facet jak zakochany nie jest szczery?
      Związek to też jedność ciał i dusz

  • 17 April 2021, 18:11

    Trudne...
    Pozdrawiam. :)

    • szpiek

      17 April 2021, 19:02

      Inspiracją była ewangelia Mateusza i księga Powtórzonego Prawa.
      Wiosna, więc pora obudzić szare komórki ze snu zimowego 😛
      Dzięki za komentarz, pozdrawiam