Menu
Gildia Pióra na Patronite

Miała Być Wiosna

Siedząc na parapecie
Ku niebu wzrok kieruję…
Zamykam oczy
I nagle silny powiew czuje.

W prognozie spokojna bryza
By powoli kołysała się sosna,
Znad bloków matowieje granatowe niebo,
A miała pojawić się wiosna…

Wybrałem się wczoraj na spacer do lasu
W poszukiwaniu ciszy odrobiny…
Błądząc wzrokiem w konarach
Szukając najsilniejszego ogniwa leszczyny…

Próbują się przebić jaskrawe promienie,
Krople deszczu spływają po porostach,
Dookoła zostałem już tylko sam,
A przecież miała pojawić się wiosna…

Uciekam w swą pracę…
W warsztacie wykuwam swój los,
Młotkiem uderzam na oślep,
Nim na głowie pojawi się siwy włos…

Jestem zraniony,
Bo zły świat biczem wychłostał…
Leżę na ziemi i patrzę w lewo,
A przecież miała pojawić się wiosna…

3068 wyświetleń
20 tekstów
2 obserwujących
  • Sol 8

    27 November 2011, 11:17

    Uciekam w swą pracę…
    W warsztacie wykuwam swój los,
    Młotkiem uderzam na oślep,
    Nim na głowie pojawi się siwy włos…

    :)) Pięknie to ująłeś pozdrawiam