Menu
Gildia Pióra na Patronite

Rozważania duszy

Serce z żalu mi pęka,
tęsknota trawi duszę,
wylewam łzy codziennie.
Wiem, modlić się muszę.
To modlitwa już za ..., nie o ... .
Ta druga niewysłuchana.
Może mało gorliwa była?
Może za krótka dla Pana?
A może niegodna jestem,
by wola Jego inna była,
może nic nie rozumiem,
a może zbyt dużo grzeszyłam?
Nadzieję miałam na cud,
choć rozum wątpił i ją rozwiewał,
bawił się nią, sprowadzał na ziemię,
po czym znów w optymizm odziewał.
Być może limit cudów
mam już wyczerpany?
Wiem tylko o wyproszonych,
nie wiem, ile bez modlitwy
było mi danych.

56 929 wyświetleń
467 tekstów
17 obserwujących
  • Odys syn Laertesa

    22 May 2021, 10:38

    Bardzo dobry wiersz...
    Zmuszający do refleksji na temat problemu, który nie jednego wierzącego doprowadził do poważnego kryzysu - zwątpienia we własną "przytomność" (godność), u której podstawy leży coś dużo bardziej poważnego, co "każe" zastanowić się nad tym "w kogo" tak naprawdę wierzę? A może wierzę właśnie w "coś" co sobie na własny obraz (potrzeb/marzeń) wymyśliłem, a to że Bóg jest wszechmocny, wszechwiedzący, i że jest miłością to tylko "od święta", zwłaszcza jak mi się wszystko dobrze układa w życiu? Ergo, [...]

    Video kg3fvj76p7w
    od Malusia_035, Anna S., RedRose
    • Anna S.

      22 May 2021, 10:50

      Bardzo dziękuję i pozdrawiam.

    • Odys syn Laertesa

      22 May 2021, 10:59

      Wzajemnie... Dzięki Pani mogłem jeszcze raz wrócić do początku.
      Nic się nie dzieje bez przyczyny. ✋