Menu
Gildia Pióra na Patronite

Są takie dni...

Są takie dni, gdy czegoś potrzebujesz,
Są takie dni, gdy sam już nie wiesz, co czujesz,
Są takie dni, gdy wymagasz tylko spokoju,
Są takie dni, gdy kręcisz się po pokoju,

Są takie dni, gdy przestajesz ufać nawet Bogu,
Są takie dni, gdy myślisz o samobójczym skoku,
Są takie dni, gdy pragniesz ujrzeć w końcu bramy nieba,
Są takie dni, gdy chcesz tylko wódki i chleba.

Lecz może dożyjesz dnia takiego,
Kiedy wydarzy się coś tak pięknego,
Że podczas sądu jednego,
Zaważą się losy świata całego.

I zaznasz w końcu spokoju,
Nie będzie już Twego domu, ni pokoju,
Bez zmartwień, bez kłopotów,
Nie będzie już nawet psów, ani kotów.

Wiecznego szczęścia i radości,
Bez smutków, złości.
Bez kłamstwa i zazdrości,
Oraz fałszywej miłości.

Nie będziesz już miał swej własności,
Zaznasz za to wiecznej wolności.
Świata troski za sobą zostawisz,
I do szczęśliwej krainy trafisz.

2245 wyświetleń
22 teksty
4 obserwujących
  • Myffa90

    24 October 2010, 21:33

    Chciałabym zaznaczyć, że bardzo dobrze czyta się dwie pierwsze zwrotki. Dalej jest trochę ciężej ale ogólne wrażenie dobre.

    (:

    E.

  • Fileus

    24 October 2010, 18:50

    Przyznaję, bardzo dobry tekst.