Menu
Gildia Pióra na Patronite

Kazimierz Przerwa-Tetmajer

Są takie chwilę, gdy się nie śmie badać swej własnej duszy, bo się człowiek lęknie, że ani jednej nie znajdzie w niej struny, co potrącona, jeszcze czysto dźwięknie. Lecz trzeba jednego spojrzenia pełnymi wielkiej miłości oczyma, by w akord związać wszystkie struny duszy...
Potrzeba jednych oczu- Lecz ich nie ma!

3868 wyświetleń
38 tekstów
1 obserwujący
  • AMA

    18 October 2021, 21:15

    ,,jednego serca...a jednak wiem, że żądam za wiele..."

  • fyrfle

    18 October 2021, 12:53

    Po pięćdziesięciu latach w ciele ludzkim, dusza, jakby nie była strojona pięknem, to i tak wyda z siebie dźwięk,który jest sumą wszystkich grzechów, a te nawet wyspowiadane październikowej brzozie, jednak zmieniają nuty na pięciolinii duszy, jednak nie zrezygnowałbym ze swoich grzechów za żadne obietnice zawarte we wszystkich świętych księgach wszystkich dostępnych człowiekowi Bogów, czasów minionych, czasu obecnego i wszelkich czasów przyszłych.