Menu
Gildia Pióra na Patronite

Ballada rzeźna

Rzeźnia a w niej
na hakach kitle
białe jak śnieg
i czerwone jak strach

Tu rzeźnik z ukształtowaną psychiką
i zamrożonym „ja”
obezwładnia zwierzęta
ręką anielską
w tle radio gra
informacje o wojnie na Ukrainie
o inflacji
o rosnących cenach żywności, energii i życia

On wyciera ręce w szmatę
i z załogą siada
w aluminiowych kastach
stygnie życie
krew i flaki
co lepsze idzie na zachód
co średnie
do sieciówek dla mas
ale inni mają mięso wyborne
usmażyli wątróbkę z cebulką
w poranny czas

Jeszcze ukradkiem kieliszek wódki
bo do roboty trzeba wstać
każdy rozchodzi się w swoją stronę
w popielniczce na stole
niedopałek drga
i wypuszcza ostatni oddech
zamiera żar...

127 835 wyświetleń
1427 tekstów
95 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!