Menu
Gildia Pióra na Patronite

Drucik Świetlny Co Się Świeci

Rytmiczność,
Elektryczność,
prąd stały
prąd zmienny
się kołysze
senny
się mruga
znacząco
drwiąco
fascynująco
I ja się doń
mrugnę
Milcząco,
przecząco
Nie, nie...
Ja spać nie idę
Ja nie zasypiam
Ja tylko
Zamykam

Oczy.
Na chwil
kilka
Na parę

Wieczności.

12 238 wyświetleń
135 tekstów
3 obserwujących
  • M44G

    11 September 2016, 22:08

    "Sterczy w ścianie taki pstryczek,
    Mały pstryczek-elektryczek,
    Jak tym pstryczkiem zrobić pstryk,
    To się widno robi w mig.

    Bardzo łatwo:
    Pstryk - i światło!
    Pstryknąć potem jeszcze raz,
    Zaraz mrok otoczy nas.
    A jak pstryknąć trzeci raz-
    Znowu dawny świeci blask.

    Taką siłę ma tajemną
    Ten ukryty w ścianie smyk!
    Ciemno - widno -
    Widno - ciemno.

    Któż to jest ten mały pstryk?
    Może świetlik? Może ognik?
    Jak tam dostał się i skąd?

    To nie ognik. To przewodnik.
    Taki drut, a w drucie PRĄD.
    Robisz pstryk i włączasz PRĄD!
    Elektryczny bystry PRRRRĄD!
    I skąd światło?
    Właśnie stąd!"

  • MyArczi

    11 September 2016, 21:10

    Ah Ci enterowi poeci