Menu
Gildia Pióra na Patronite

Rumieniec..

Rumieniec na policzkach boski podarunek.
Kłaść czerwień na licu mogą tylko wybrani.
Z niewinnością spojrzenia, czystością usłani.
Wykracza niesfornie za wszelaki frasunek

Nie kieruje nim rozum, sam z siebie rozkwita.
Maluje się nieśmiało w chwili przebudzenia.
Czasami bez przyczyny, częściej z uniesienia,
powstaje gdy radość w smutnym czasie zawita.

Rodzi się z wewnętrznego ciepła, krew przepływa
bystrzej, niechybnie zagości gdy braknie wstydu.
Bądź w sytuacji niepewnej, mądrze zdecyduj,
zakłopotanie jasność myśli twych przerywa.

Zrodziłeś się z nim do życia, usposobienie
będzie trwało, chociażbyś niezwykle się trudził.
Tego co w duszy siedzi do zmiany nie zbudzisz.
Zostanie ci na zawsze pąsowe wzruszenie.

33 507 wyświetleń
384 teksty
9 obserwujących
  • 17 July 2011, 21:43

    A mnie akurat drażni purpura.
    Nie lubię być ceglana.