Menu
Gildia Pióra na Patronite

Kwiaty, motyle i grzybki

Róża jest symbolem miłości
i lilie, hiacynty i macierzanki
i chabry i polne wiązanki
i jaśmin, słonecznik i konwalia.

Już nie pamiętam bukietów,
które układałem bez okazji
nie przebierając les fleur du mal.

Amorek dał jej nazwę poranku
i przebił strzałą serce czereśni.
A ty mówiłaś, że kochasz biedronki
z których nie mogłem pleść wianków.

Kiedy budowałem łódkę z badyli.
biegałaś po leśnych polankach
i zdobiąc sukienki w pawie motyle
śpiewałaś „wesołe są tylko chwile”.
w nich żagle kleiłem z zielonych liści.

Po którejś nocy, gdy tylko dojrzał dzień
przez zły klimat nad jeziorem i zakwit
może kwiat zła trujący smak wiązanki
porankowa miłość odeszła gdzieś w cień
do leśnej pieczary - zwiędły sromotnik.

Nie zostawiła piosenki. Zielone łódki,
wianki, motyle odpłynęły tą chwilą,
może rozbłysną pięknym, świtem sobótki.

11 806 wyświetleń
81 tekstów
4 obserwujących
  • 14 January 2013, 12:28

    the vert: zakończenie napisane z myślą o sobótce - kupałnocce, kiedy nad ogniskami zawiązują się nowe wiązanki
    pozdr

  • IceCherry

    8 January 2013, 19:39

    Romantycznie ;)