Menu
Gildia Pióra na Patronite

~W cichym stawie

Raz złota rybka, co w stawie pływała.
Złotem swym, wszystkie rybki oczerniała.
- Jestem złotawa !
- Łuski mam złote !
- Złoto mam wewnątrz !
- Mieniąc się złotem !
Rybka pływała i wciąż się świeciła.
Nagle się mewa nad stawem zjawiła.
- Nad morzem bryza i ryb nie ma wcale.
- Pokaż mi stawie co dla mnie złapałeś?
Staw jednak ucichł jak i rybki małe.
Tu kamień, tam trawa, wszystkie gdzieś schowane.
Lecz nagle się słońce pokazać raczyło.
Złote łuski rybki promieniem odkryło.
Rybka złotawa wewnątrz i na zewnątrz.
Miała smak złotawy...
- Wszystko nam jedno! - krzykneły szare rybki.
Autor: ~Pan_Pardon

13 790 wyświetleń
177 tekstów
60 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!