Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz Tekst dnia 6 June 2021

Ptaki

Rankiem głowy
chowają w skrzydłach
pełne milczenia i snu

Tak powstają
gromady słów

Wczoraj wyłowiono człowieka
z zakola rzeki
łysiejącego brzegu
gdzie trawy spływają oddechem
na cierpki wody szept

Wykrakały go wrony
czterysta metrów niżej
a w górze zostawił rower
była straż pożarna
z wielkim kogutem
przewracającym jaskrawymi oczami

Wynieśli go śliskiego jak karpia
z mętnej otchłani
ptaki na drzewach śpiewały wiosnę
głosami pięknymi jak maki...

127 828 wyświetleń
1427 tekstów
95 obserwujących
  • onejka

    4 June 2021, 21:07

    Bo poezja jest wtedy kiedy o zwykłych sprawach opowiadają słowa ubrane w niezwykłe metafory...