Menu
Gildia Pióra na Patronite

Na wieży

Purpurowej nie chcę szaty
I ołowianego berła.
Pragnę smolnej, starej chaty,
- lśni dalece niby perła.

Wśród uścisków, mchów komnaty
Żaden uśmiech mi nie dnieje.
Jak rozszarpać złote kraty
Nim młodości chleb sczerstwieje?

"Książę - porzuć swe wygnanie:
Bóg wyznaczył cię dziedzicem,
Wiejskie kusi, złe poznanie
Wróć - królewskie nosisz lice."

Serce jak prosta dziewczyna
Co melodie czyste nuci.
Mą szlachetną twarz wyklina,
Na katafalk nie powróci.

Patrz, kochany, jak mi płonie
Dziwna chata - nagle bliska...
- - -
Szykuj, sługo prędko konie!...
Północ sierpem woła, błyska...

_________________________
Poprawiam poprzednią wersję.

21 171 wyświetleń
266 tekstów
27 obserwujących
  • awatar

    11 February 2013, 18:35

    próbowałem pojąć i się załamałem na zwrotce
    Serce jak prosta dziewczyna
    Co melodie czyste nuci.
    Mą szlachetną twarz wyklina,
    Na katafalk nie powróci.

    jaka smolna chata, jakie lica, jaka złota krata?
    "gd'e ta koni plaszut' w takt?...
    niet rebiata, wsio nie tak
    wsio nie tak rebiata"

    pozdr.